kopBrit dierenvoeding

Kattenshows

H. WeirDe eerste "Officiele" kattenshow werd op 13 juli 1871 (een donderdag) gehouden in het Crystal Palace in Londen. De 'Show Manager' was de toen bekende artiest en schrijver Harrison Weir. Weir - een groot kattenliefhebber - wou door het tentoonstellen van katten de mensen bewust maken van de schoonheid van deze dieren. Deze eerste show betekende een ommekeer in de relatie mens / kat. De kat was toen wel goed om muizen te vangen, maar van verzorging was geen sprake. Katten waren immers geen productieve dieren. De eerste show toonde aan dat een verzorgde kat niet alleen mooi en sociaal was, maar ook nog in aanmerking kwam om (toen nog) geldprijzen te winnen.
PersianDe meer exotische katten, geÔmporteerd uit het Verre Oosten, Turkije en PerziŽ, hadden hun weg al gevonden in de huishoudens van de adel. Met het werk van Louis Pasteur - midden 19e eeuw - veranderden de meeste dieren in potentiŽle dragers van allerlei ziekten. Katten echter, bekend voor hun properheid, bleven welkom in Europese en Britse gezinnen. Ook het feit dat Queen Vicoria 2 Blauwe Perzen had, maakte de raskatten tot gewaardeerde huisdieren.
Op de eerste kattenshow waren 170 katten en kittens ingeschreven. In de krant werd ťťn van de katten beschreven als "een onnatuurlijke nachtmerrie". Het ging over een Seal Point Siamees. In 1884 werd de National Cat Club opgericht, en in 1889 trok de show in het Crystal Palace al 600 katten. Meer dan 20.000 bezoekers verdrongen zich in de enorme hal om de prachtige katten te zien.
Sinds die eerste kattenshows is er heel wat veranderd. De eerste katten werden gekeurd naar een vrij algemene standaard. Ondertussen zijn er heel wat rassen en kleuren bijgekomen en heeft elk ras zijn eigen rasstandaard. De geldprijzen zijn vervangen door bekers of beeldjes.
Onmiskenbaar hebben de eerste kattenshows bijgedragen tot een verbetering van de status van de kat. Nog steeds spelen kattenshows een belangrijke rol in de kattenliefhebberij. De bezoekers kunnen zich verbazen over de grote variatie in kattenrassen en kleuren, exposanten stellen trots hun mooiste dieren voor aan de bezoekers en informeren hun graag over de eigenschappen van (ras)katten, verzorging en voeding.

Onze volgende kattenshow heeft plaats bij Frans Bevers Catering - Oostmalle op 25/11/2012
Uitslagen vorige shows