kopBrit dierenvoeding

De eerste keer op show
Verklaring van showkwalificaties

Als je een eerste keer op show wil gaan, zit je met een groot aantal vragen. De eerste keren showen kan je best doen samen met een kennis (fokker van je katje?) die al ervaring heeft, en je kan en wil bijstaan. We gaan hier even proberen alles op een rijtje te zetten. Zit je toch met vragen, neem dan even de telefoon of stuur een mailtje.

1. een show kiezen
Voor een eerste show willen de meeste mensen liefst iets in de buurt. Je vindt op de meeste webpagina's van de verenigingen een showkalender waar staat waar en wanneer kattenshows plaatsvinden. Als je een show uitgekozen hebt, bezoek dan even de website van de organiserende vereniging om te zien of alle gegevens wel degelijk kloppen.
Op die site vindt je ongetwijfeld ook een formulier om via Internet in te schrijven. Dit is de snelste en makkelijkste manier om in te schrijven. Vind je niets op de site, neem dan even contact op met de vereniging om inschrijfformulieren op te sturen.
Er zijn 3 "soorten" kattenshows:
- onafhankelijke verenigingen: deze verenigingen vallen niet onder overkoepelende organisaties (BCC is een onafhankelijke vereniging)
- FIFé: overkoepelende organisatie waaronder b.v. Mundikat en Felikat vallen
- CFA en TICA: amerikaanse overkoepelende organisatie
Het verloop van de shows (inschrijven, keuringen, prijzen, titels, .....) verschilt bij deze 3 soorten, en titels en prijzen worden niet altijd onderling aanvaard.

2. inschrijven
Een eerste obstakel is het invullen van het inschrijfformulier.
Elke vereniging heeft in ieder geval uw gegevens nodig. Naam en adres zijn nodig om een bevestiging te kunnen sturen. Telefoonnummer en/of email adres is handig als er iets niet duidelijk is zodat de vereniging u kan contacteren. Als u via Internet inschrijft kunnen vragen natuurlijk via e-mail gesteld worden.
Verder willen we weten bij welke vereniging u aangesloten bent. Dit vooral omdat de eigen leden korting krijgen op het inschrijfgeld.
Bij de onafhankelijke verenigingen dient u niet aangesloten te zijn bij een vereniging om aan een show mee te doen.
Als u naast (of in de buurt van) iemand wenst te zitten, kan u dit vermelden. Wees een beetje duidelijk: naast Janssens kan tot verwarring leiden.
Normaal gezien kan u ook een opmerking kwijt (als u b.v. al een kat inschreven heeft en u schrijft er nog eentje bij, .....)
Mogelijk zijn er nog andere vragen die gesteld worden. Bent u van iets niet zeker, stuur dan een emailtje of zet in de opmerking dat u iets niet goed begrijpt.
Vervolgens hebben we de gegevens van uw kat(ten) nodig. Hiervoor neemt u best even de stamboom en/of vaccinatieboekje bij de hand.
Naam van de kat, het ras, het geslacht, de geboortedatum en de kleur dienen opgegeven te worden. Indien de kleur niet gekend of twijfelachtig is (bij jonge katjes durft dit al wel eens te veranderen, vooral bij de heel lichte kleuren), dan kan u de kat inschrijven in determinatieklasse. Hierbij bekijken enkele keurmeesters voor de aanvang van de show je kat en plakken er een kleur op. Vervolgens gaat je katje dan op show in de correcte klasse.
Als de kat een raskat is, en u schrijft ze in voor een titel, dan dient u ook het stamboomnummer op te geven. Schrijft u de kat in in jeugdklasse en u heeft nog geen stamboom voor de kat, dan vult u "in aanvraag" in. Als u een huiskatje inschrijft, dan is een stamboomnummer niet nodig.
Verder dient u de ouders van de kat op te geven en de fokker. Bij huiskatjes is dit niet echt nodig. Als ze bekend zijn, geeft u ze op.
Vervolgens vraagt men u naar de klasse waarin u uw kat(ten) wenst in te schrijven. U dient even uit te rekenen hoe oud uw kat is op de dag van de show (als u zich vergist bij BelCat rekent onze computer dit voor u uit)
U vindt bij "de Kat" - "Weetjes" een handige kittenkalender.
Babyklasse is voor katjes tussen 10 weken en 3 maanden (de leeftijden kunnen verschillen per vereniging)
3 - 6 maanden is voor katjes tussen 3 en 6 maanden oud
6 - 9 maanden is voor katjes tussen 6 en 9 maanden oud. Bij sommige verenigingen is de klasse 6-10, en is het voor katten tussen 6 en 10 maanden oud.
Vanaf 9 maanden (bij sommige verenigingen dus 10 maanden) gaat de kat in de CAC klasse, of als ze gesteriliseerd of gecastreerd is in de CAP klasse.
Dit is de eerste klasse waarin katten trachten een certificaat te bemachtigen om later de titel van Kampioen of Premior te mogen dragen.
Er is ook een "Buiten mededinging" klasse. In die klasse wordt uw kat niet opgeroepen om gekeurd te worden (er is dan ook minder plezier aan het showen).
Als je katje geen raskat is, dan kan ze in de "Huiskattenklasse". In deze klasse worden katten voornamelijk gekeurd op verzorging, conditie en uitstraling.
Na het invullen van het inschrijfformulier dient je dit naar de vereniging te gezorgen. Door het insturen verbind je je ertoe de inschrijfkosten te betalen.
Als er iets misloopt (wat niet te hopen is), dien je het inschrijfbureau hiervan ZO SNEL MOGELIJK op de hoogte te brengen. Als je bij BelCat niet op show kan komen, vinden we dat niet erg als je het ons tijdig laat weten. Ongetwijfeld kan er dan iemand anders je vrije kooien benutten. Verenigingafhankelijk en afhankelijk wanneer je annuleert dien je een beetje of alle kosten te betalen.

3. de bevestiging
Na het inschrijven ontvang je een bevestiging met een plannetje waar je de zaal kan vinden. Kijk deze bevestiging GOED na. U kan fouten gemaakt hebben bij het inschrijven en het inschrijfbureau kan fouten gemaakt hebben bij het overnemen van je gegevens. Is er iets fout, laat dit dan ONMIDDELIJK weten. Niemand heeft er problemen mee gegevens te verbeteren, tenzij de keursetjes, de kooikaarten en de keurrapporten al afgedrukt zijn en de catalogus zo goed als klaar is. Dit is een boel extra werk voor het inschrijfbureau. Helemaal onprettig wordt het als je op de show zelf merkt dat er iets fout is! Kijk dus je bevestiging steeds goed na.
Komt er geen bevestiging, neem dan even contact op met het inschrijfbureau. Het kan zijn dat je inschrijving niet aangekomen is en als je wacht tot het laatste moment is de kans groot dat de zaal vol zit en je er niet meer bij kan.

4. benodigdheden voor de show
Voor je kat wordt een kooi gereserveerd. De afmetingen kunnen verschillen van vereniging tot vereniging, maar over het algemeen zijn deze 50 x 50 x 50 cm. Sommige exposanten , vooral als ze met 1 kat komen, vinden dit nogal krap voor de kat en vragen (tegen betaling) een extra kooi. Als je dit wil, dien je dit bij de inschrijving te melden. Onze kooien zijn 65 x 50 x 50.
Sommige exposanten hebben eigen kooien. Die kunnen bij ons gebruikt worden. Ze nemen normaal gezien de plaats in van 2 kooien, dus dient er ook voor 2 kooien betaald te worden. U dient dit, samen met de afmetingen van de kooi(en), te melden.
De kooien staan met 3 of 4 op een plateau. Normaal kunnen de tussenschotten geopend of gesloten worden.
Voor de kat heb je nodig:
- vaccinatieboekje (met geldige inentingen!)
- transportkooi (in de winter best afgedekt)
- je bevestiging
- een drink- en een eetbakje
- eten voor de kat (daar de meeste katten niet van showen houden breng je best droogvoer mee. Sommige katten eten niet en blikvoer droogt uit)
- een kattebak(je). Gezien de afmetingen van de kooien (en de nog kleinere deurtjes) is een klein modelletje nodig.
- eventueel kattebakvulling (op de meeste shows is kattebakvulling te verkrijgen, maar als dit niet zo is heb je wel een probleem)
- vloerbedekking voor de kooi
- 2 gordijntjes voor de kooi (wegens de mogelijk verschillende afmetingen van de tentoonstellingskooien zijn rekbare gordijntjes handig)
- toiletgerief voor de kat (afhankelijk van het ras, kam, borstel, babypoeder, .......)
- keukenrol (shit happens)
eventueel
- ventilatortje op batterijen (als het erg warm is)
- doek voor boven op de kooi(en)
- plastic afscherming voor de voorkant van de kooi(en)
- wasknijper (om het kooideurtje open te houden)
- versiering voor de kooi (fotoalbum, .........)
Voor jezelf:
- wat lectuur
- als je een snoeper bent: koekjes
- eventueel iets te drinken en/of te eten (dit is normaal in of in de buurt van de zaal ook te verkrijgen)

5. de kat(ten) voorbereiden
Of een kat succes heeft op een show of niet hangt van een aantal zaken af. De kat moet bijvoorbeeld de rasstandaard zo dicht mogelijk benaderen. Maar er wordt ook gelet op de conditie van je kat. Je kat komt niet in optimale showconditie door haar 2 dagen voor de show in bad te stoppen. Dagelijkse verzorging, optimale gezondheid en degelijke voeding zijn noodzakelijk voor een prima conditie van de kat en mooie vacht.
Afhankelijk van het ras waarmee je gaat showen, kan je ze nog mooier maken door b.v. een badje. Raadpleeg een (bevriende) fokker van hetzelfde ras voor een handleiding.
Zorg er in ieder geval voor dat de kat schoon is (propere oortjes & oogjes, wit in de vacht moet wit zijn, .....) en dat er geen klitjes in de vacht zitten.
Uiteraard dient de kat vrij te zijn van parasieten (vlooien, oormijt, ....). Regelmatig ontwormen kan ook zorgen voor een betere conditie.
Op de show zelf heb je ook een borsteltje (of voor sommige rassen een zeemvel bv) nodig om de vacht nog even op te maken voor de kat naar de keurmeester gaat.

6. op de show
Je dient jezelf en de kat(ten) aan te bieden binnen de uren van de dierenartscontrole. Deze uren staan normaal op de bevestiging.
Je mag niet vergeten de vaccinatieboekjes mee te nemen: zonder kom je er niet in! Ook is het prettig de bevestiging mee te nemen.
Na wat aanschuiven kom je eerst aan de kassa. Heb je reeds betaald, dan zit je goed. Is dit nog niet gebeurd, dan mag je hier betalen (gewoonlijk iets meer dan wanneer je op voorhand zou betaald hebben). In ruil daarvoor krijg je een omslag (en verenigingafhankelijk ook een zakje staaltjes, een catalogus, ....).
In de omslag zitten kooikaarten: dit is een kaartje waarop de gegevens van je kat staat en die afgestempeld moet worden door de dierenarts. Op de omslag staat gewoonlijk een letter. Dit is het vak waar je straks je kooi moet gaan zoeken.
Na weer wat aanschuiven kom je bij de dierenarts terecht. Hier dien je de kooikaart(en) en vaccinatieboekje(s) af te geven. Terwijl dit gecontroleerd wordt, kan je je kat uit de transportkooi nemen en op tafel zetten. Hou de kat goed op de tafel.
Na de goedkeuring van de dierenarts mag de kat terug in de transportkooi. Vergeet je vaccinatieboekje niet!!
Als je in het buitenland gaat showen, dan dient uw kat in orde te zijn met de wetgeving (Europees Dierenpaspoort, geldige rabiësvaccinatie en identificatie (chip)
)
Vervolgens mag je de zaal binnen. Normaal staat er nog een controle aan de deur die je afgestempelde kooikaart(en) wil zien.
Eens de zaal in dien je je vak te zoeken. Dit staat normaal op de omslag of op de kooikaart. Als je je vak gevonden hebt, dan moet je je kooinummer(s) opzoeken.
Als je die gevonden hebt, dan kan je beginnen met de kooi in orde te maken: vloerbedekking en gordijntjes. Daarna mag de kat in de kooi. Sommige exposanten ontsmetten eerst de kooi. Daarna ga je op zoek (als je het zelf niet meegebracht hebt natuurlijk) naar water voor de kat. Dit vind je normaal in de toiletten.
Als de kat voorzien is van eten en drinken, dan kan je de kooi verder afwerken (ev. bovenbedekking, plastic aan de voorkant, versiering, ....)
Probeer de kat gerust te stellen: het is voor de meeste katten geen prettige ervaring. Als je merkt dat de kat zenuwachtig is, vermijd dan bruuske bewegingen, neem haar langzaam uit de transportkooi, laat ze even rondkijken en wennen voor je ze in de kooi zet.
Je "bagage" (transportkooi en zo) kan je kwijt onder de kooi of kan je terug naar de wagen brengen.
Probeer een stoel te pakken te krijgen (op de meeste shows zijn er genoeg, af en toe zijn er te weinig) want hier zit je nu tot een uur of zes.......

7 de show zelf
Tijdens de show worden de katten één voor één naar de keurmeester geroepen. Er lopen stewards rond die de exposanten komen verwittigen dat hun kat aan de beurt is. Deze stewards moeten je kooi zoeken, dus zorg dat het kaartje met je kooinummer goed zichtbaar aan de voorkant van de kooi hangt. Als men je niet kan vinden, dan wordt je nummer afgeroepen. Probeer hier goed op te letten want als je niet opdaagt, dan wordt je kat niet gekeurd!
Krijg je een briefje van een steward met jouw nummer, dan dien je met je kat naar de keurmeester te gaan. Je moet natuurlijk weten waar die zitten, dus probeer daar achter te komen voor ze je oproepen. Op het briefje staat normaal ook de naam van de keurmeester. Is dit niet zo, vraag dan de naam van de keurmeester aan de steward.
Je kan de kat nog even snel opsmukken en dan vertrek je naar de keurruimte. Doe dit rustig: de kat wordt minder nerveus als je langzaam stapt zodat ze wat kan rondkijken. Probeer ook zelf rustig te zijn: katten voelen heel goed aan dat je zelf onrustig bent en nemen dit over.
In de keurruimte dien je je keurmeester te zoeken. Op de tafels hangen kaartjes met de namen van de keurmeester. Vind je het niet direct, vraag het dan even.
Het is mogelijk dat de keurmeester nog bezig is met een andere kat, en dan moet je even wachten. Is het jouw beurt, dan hou je even in het oog dat de tafel ontsmet is en je mag je kat op de tafel zetten als de keurmeester daarom vraagt. Probeer de kat rustig op de tafel te houden. De keurmeester gaat je beestje binnenstebuiten keren en opschrijven wat hij of zij ervan vindt. Laat de keurmeester dus met je kat spelen en hou in het oog als hij/zij ze loslaat: dan moet jij zorgen dat ze op de tafel blijft. Soms krijg je wat uitleg van de keurmeester en af en toe kan je ook vragen stellen (over je kat). Als de keurmeester klaar is met je kat, mag je terug richting kooi.
Als alle katten gekeurd zijn, dan mag de keurmeester een paar katten voordragen voor een Best in Show verkiezing. Het kan zijn dat hij of zij meer katten in een klasse mooi vindt, maar mag er dan slechts 1 voordragen. Het is dus mogelijk dat de keurmeester zijn 2, 3, 4, ... mooiste exemplaren even naast elkaar wil zien om te beslissen.
Het is dus mogelijk dat je kat meer dan 1 keer opgeroepen wordt. Zorg dus steeds dat je "bereikbaar" bent: als je even weggaat van de kooi, zeg dan even tegen de buren waar je naartoe bent zodat ze je kunnen verwittigen.
Ook is het mogelijk dat je nummer in de loop van de dag vanop het podium afgeroepen wordt. Dat wil zeggen dat je kat een prijs behaald heeft, en dien je met je kat naar het podium te komen.
Als je geluk en een erg mooi katje hebt, dan heb je kans dat je kat meedoet in de verkiezing voor Best in Show. Deze katten worden opgeroepen door de stewards om naar de keurruimte te komen. Tijd voor een opsmukbeurt en naar de keurruimte (soms gebeurt de verkiezing ook het podium). De hoofdsteward regelt het gebeuren in de keurruimte en als je nummer afgeroepen wordt, dien je je kat te presenteren, samen met de concurenten. De keurmeesters vergelijken en brengen hun stem uit. Komt je katje er als mooiste uit, dan blijf je nog even in de keurruimte, anders mag je terug naar de kooi. Als alle mooisten uit de verschillende klassen gekozen zijn, wordt uit die katten nog de allermooiste gekozen. Je moet dan weer je kat presenteren, samen met de andere mooisten. Als de keurmeesters tot een besluit gekomen zijn, mag je terug naar de kooi.
Het presenteren van je kat is zowel belangrijk als niet makkelijk. Een kat die mooi voorgesteld wordt maakt meer kans om verkozen te worden. De verschillende rassen dienen anders gepresenteerd te worden: een Brits Korthaar b.v. dient een compacte, stevige kat te zijn. Die rek je niet uit, maar hou je kort in een "bolletje". Een Siamees daarentegen, een lange slanke kat, dient zo lang mogelijk voorgesteld te worden. Hou ten allen tijde rekening met het comfort van de kat: een lange, zware kat uitrekken zodat ze door begint te hangen is fout. Ondersteun heel het lichaam van de kat. Sommige katten hebben een stevige aanpak nodig, andere katten hebben liever de indruk dat zij alles onder controle hebben, en zitten liever losjes.
Zorg er steeds voor dat je kat niet kan ontsnappen. In 99% van de gevallen wordt je kat terug gevangen, maar in 90% van de gevallen met schade (psychologische schade voor je kat, lichamelijke schade voor degenen die je katje gevangen hebben).
Dan is het nog wachten tot het einde van de show. Dan worden de keurrapportjes uitgedeeld. Een steward komt met een bak vol keurrapporten in het vak en roept de nummers af. Als je jouw nummer hoort, pak je het keurrapport aan.
Nu mag je naar huis. Hopelijk heb je een fijne dag achter de rug en heb je toch een paar nieuwe vrienden gemaakt.
Top

Verklaring van de showkwalificaties.

Deze gegevens zijn van toepassing bij Belgian Cat Club. Andere verenigingen kunnen andere regels handhaven.
Belgian Cat Club erkent slechts 1 titelcertificaat behaald op 1 dag.

Op een kattenshow dingen katten naar verschillende titels en prijzen. Om hierin de weg kwijt te geraken als beginnende (en ervaren) exposant is niet moeilijk.

Het keuren
Het keuren van katten gebeurt volgens een internationaal erkende standaard waarin de kenmerken voor het ras beschreven staan, samen met de beoordelingscriteria. De huiskatten worden gekeurd op hun uiterlijk, conditie en verzorging. Het keurrapport is het enige officiële bewijs van de kwalificatie die door de keurmeester aan de kat is toegekend.
De keurmeester kan volgende kwalificaties toekennen:
Goed (G) De kat is ongeschikt voor show en fok.
Zeer Goed (ZG) De kat is niet geschikt voor de show, maar kan mits een goede partnerkeuze geschikt zijn voor de fok.
Uitmuntend (U) Tentoonstellingskat en geschikt voor de fok.

In alle klassen (klasse: zelfde ras, zelfde kleur, zelfde geslacht en zelfde leeftijdcategorie) is "Uitmuntend" de hoogste kwalificatie die behaald kan worden. Deze kan naargelang van het aantal mededingers nog onderverdeeld worden in U1,U2,U3....
Als de kat ouder dan 9 maanden (bij sommige clubs 10 maanden) is en "U1" behaald kan hij of zij een punt voor een titel behalen.
Onder bepaalde omstandigheden kan uw kat gediskwalificeerd worden. Als uw kat (of uzelf) b.v. echt onhandelbaar is op de show, als u na herhaalde oproepen niet komt opdagen, enz... Een gediskwalificeerde kat kan niets meer behalen..

Katten kunnen in diverse klassen worden ingeschreven. Uiteraard dient de kat in de correcte klasse ingeschreven te worden:
Buiten Mededinging:
Katjes ingeschreven in deze klasse mogen wel in de tentoonstellingsruimte, maar worden niet gekeurd (en dingen dus ook niet mee naar titels en prijzen). Heb je een kitten dat beschikbaar is, maar niet geschikt is voor show, of een katje, niet geschikt voor show of onhandelbaar op de keurtafel, maar dat je niet graag thuislaat, kan het in deze klasse.
Huiskattenklasse
Belgian Cat Club heeft ook een klasse waar de huiskatjes in thuis horen. Heeft je katje geen stamboom maar is het een schoolvoorbeeld hoe een verzorgde huiskat er moet uitzien, dan mag ze in de huiskattenklasse. De huiskatjes hebben geen rasstandaard, en ze worden door de keurmeester beoordeeld op voorkomen, verzorging en karakter.
Nestklasse
Eén van de eerste klassen waar katjes ingeschreven kunnen worden is de Nestklasse. Een nestje bestaat uit minimaal 3 kittens tussen de leeftijd van 10 weken tot 14 weken.
Alle nesten in dezelfde vachtklasse (Korthaar, Halflanghaar, Langhaar en ev. Exotic Shorthair) worden met elkaar vergeleken. Het beste nest krijgt de kwalificatie "Uitmuntend 1" en eventueel de daarbij horende prijs "Beste Nest" in de betreffende klasse. De moeder van het nest mag gratis (als ze niet gekeurd hoeft te worden) mee met het nest. Dit is geen slecht idee, daar de kittens wel een ruggesteuntje kunnen gebruiken op show.
Babyklasse
Zit er in het nest een uitzonderlijk mooi exemplaar of heeft u gewoon een katje tussen 10 weken en 3 maanden, dan kan het in Babyklasse. Ook hier wordt per vachtklasse een rangschikking "Uitmuntend 1", "Uitmuntend 2", enz. gegeven. De mooiste babies kunnen meedoen met de Best in Show verkiezing..
Jeugdklasse 3 - 6 maanden
Vanaf de leeftijd van 3 tot 6 maanden gaan de katjes in de Jeugdklasse 3-6. Ook kastraatjes tussen 3 en 6 maanden gaan in deze klasse. Per ras, vachtkleur en geslacht kan het beste kitten Uitmuntend 1 behalen. Ze dingen verder mee voor Speciale Prijzen.
Jeugdklasse 6 - 9 maanden
Vanaf de leeftijd van 6 tot 9 maanden gaan de katjes in de Jeugdklasse 6-9. Ook hier gaan kastraatjes tussen 6 en 9 maanden in deze klasse. Ook hier kan per ras, vachtkleur en geslacht het beste kitten Uitmuntend 1 behalen en meedingen voor Speciale Prijzen.

De katten die Uitmuntend 1 behalen in de volgende klassen kunnen een certificaat krijgen voor het behalen van de titel en meedingen voor de Speciale Prijzen.
Open Klasse (CAC) - Kastratenklasse (CAP)
Certificat d'Aptitude au Championat (Premiorat)
Vanaf hier begint het harde werk voor onze katten. Zij kunnen inschrijven worden in de Open Klasse of Kastraten Klasse en trachten hun eerste titel te behalen. De Open Klasse begint voor alle katten vanaf de leeftijd van 9 maanden. 3 x CAC, of bij kastraten 3 x CAP, bij verschillende keurmeesters geeft recht op deze titel.(Ch. of Pr.)
Kampioensklasse (CACIB) - Premiorklasse (CAPIB)
Certificat d'Aptitude au Championat (Premiorat) International de Beauté
Als onze kat haar titel van Kampioen of Premior heeft behaald mag ze in de Kampioensklasse (Premiorklasse) ingeschreven worden. 3 x CACIB of CAPIB in twee verschillende landen bij verschillende keurmeesters geeft recht op deze titel.(Int. Ch. of Int. Pr.)
BCC moedigt niet aan, maar biedt in beperkte mate ook een Parallel Systeem aan:
4 x CACIB of CAPIB bij tenminste drie verschillende keurmeesters geeft ook recht op de titel (Int. Ch. of Int. Pr.), dus zonder de eis om in het buitenland te gaan showen

Internationaal Kampioensklasse (CAGCI) - Internationaal Premiorklasse (CAGPI)
Certificat d'Aptitude au Grand Championat (Premiorat) International
Weer een stap hoger. Hier mag je kat beginnen als zij haar International Kampioen, of voor de kastraten, Internationaal Premior titel behaald heeft. 3 x CAGCI (of CAGPI) in twee verschillende landen bij verschillende keurmeesters geeft recht op deze titel. (Gr. Int. Ch. of Gr. Int. Pr.)
Ons Parallel Systeem: 4 x CAGCI (of CAGPI) bij verschillende keurmeesters geeft ook recht op deze titel. (Gr. Int. Ch. of Gr. Int. Pr.)
Groot Internationaal Kampioensklasse (CACE) - Groot Internationaal Premiorklasse (CAPE)
Certificat d'Aptitude au Championat (Premiorat) Européen
Hier kan uw kat meedingen als zij haar titel van Groot International Kampioen, of voor de kastraten de Groot International Premior titel behaald heeft. 3 x CACE, ofwel CAPE in 3 verschillende landen bij 3 verschillende keurmeesters geeft recht op deze titel. (Eur. Ch. of Eur. Pr.)
Ons Parallel Systeem: 4 x CACE (of CAPE) bij verschillende keurmeesters en minimum 1 titel behaald op een show van Belgian Cat Club geeft ook recht op deze titel. (Eur. Ch. of Eur. Pr.)
Europees Kampioensklasse (CAGCE) - Europees Premiorklasse (CAGPE)
Certificat d'Aptitude au Grand Championat (Premiorat) Européen
Als je kat Europees Kampioen (Premior) is geworden dan kan je hier inschrijven. . 4 x CAGCE, of CAGPE in 4 verschillende landen bij 4 verschillende keurmeesters geeft recht op deze titel. (Gr. Eur. Ch. of Gr. Eur. Pr.)
Ons Parallel Systeem: 5 x CAGCE (of CAGPE) bij verschillende keurmeesters met minimum 1 titel behaald op een show van Belgian Cat Club geeft ook recht op deze titel. (Gr. Eur. Ch. of Gr. Eur. Pr.)
Groot Europees Kampioen Klasse (CACM) - Groot Europees Premiorklasse (CAPM)
Certificat d'Aptitude au Championat (Premiorat) du Monde
De laaste stap. Eens Groot Europees Kampioen of Groot Europees Premior dan schrijf je hier in. 3 x CACM (CAPM) in 3 verschillende landen waarvan één in een ander continent door 3 verschillende keurmeesters geeft recht op deze titel. (World Ch. of World Pr.)
Ons Parallel Systeem - 2 mogelijkheden:
3 x CACM (of CAPM) bij verschillende keurmeesters waarvan minstens 1 keurmeester van een ander continent en minimum 1 titel behaald op een show van Belgian Cat Club geeft ook recht op deze titel. (World Ch. of World Pr.)

5 x CACM (of CAPM) bij verschillende keurmeesters met minimum 1 titel behaald op een show van Belgian Cat Club geeft ook recht op deze titel. (World Ch. of World Pr.)
Ereklasse
Vanaf de kat de titel van Groot Europees Kampioen behaald heeft, kan ze ingeschreven worden in de Ereklasse. De hoogste vermelding is U1, met eventueel de prijs Beste Ereklasse Korthaar, Halflanghaar of Langhaar.

Wordt uw kat halverwege het behalen van titels gecastreerd of gesteriliseerd, dan begint hij of zij opnieuw vanaf de Kastratenklasse. Een katje dat bijvoorbeeld Europees Kampioen is en geholpen wordt, gaat dus niet naar de Europees Premiorenklasse (CAGPE) maar naar de Kastratenklasse (CAP).

Speciale Prijzen
Speciale Prijzen kunnen uitgereikt worden aan katjes, afhankelijk van de klasse waarin zij meedingen:
In de Nestklasse kan het beste nest (per vachtklasse) de prijs Beste Nest Korthaar, Halflanghaar of Langhaar behalen. Nestjes doen verder niet mee voor andere prijzen.
In Ereklasse kan per vachtklasse (kort- halflang- en langhaar) een Beste Ereklasse behaald worden. Zij dingen niet meer mee voor andere prijzen.
Uit de Huiskatten kan het katje met vermelding U1 de prijs Beste Huiskat toegekent worden.
Voor de katten in de andere klassen (uitgezonderd Buiten Mededinging) zijn er de volgende prijzen voorzien:
B.I.V.: Best in Variëteit. deze prijs kan toegekent worden aan 1 van de katten van hetzelfde ras en dezelfde vachtkleur, mits er minimaal 3 exemplaren aanwezig zijn.
Speciale Prijs. Soms stellen exposanten een beker ter beschikking voor een bepaalde soort kat (b.v. voor de Beste Zwarte Pers). Afhankelijk van het oordeel van de Keurmeester wordt dan deze prijs ook op het podium uitgereikt. Ook katjes waarvan te weinig exemplaren aanwezig zijn om Best in Variëteit te kunnen halen, maar toch zo uitzonderlijk zijn dat het zonde zou zijn ze zonder prijs naar huis te laten gaan, kunnen een Speciale Prijs toegekent krijgen.

V.B.I.S.: Voordracht Best in Show. Als een Keurmeester alle hem toegewezen katjes gekeurd heeft, begint hij aan het samenstellen van zijn lijst met Voordrachten voor Best in Show.
Uit de door hem gekeurde katjes draagt hij/zij per vachtklasse - ongeacht het ras - zijn beste exemplaren in de volgende categorien voor:

Deze katjes krijgen in ieder geval al de vermelding VBIS op het keurrapport.
B.I.S.: Best in Show. Alle katjes per vachtklasse die door de Keurmeesters voorgedragen zijn voor Best in Show worden terug opgehaald en aan de verschillende Keurmeesters gepresenteerd. Uit b.v. alle voordrachten van de Jeugklasse 3-6 Katers kiezen de Keurmeesters dan 1 exemplaar welke Best in Show wordt. Het katje dat Best in Show geworden is komt later op het podium voor een prijs en krijgt de vermeling BIS op het keurrapport.
B.O.B.: Best of Best. Als uiteindelijk in een vachtklasse alle Best in Shows verkozen zijn worden deze opnieuw aan de Keurmeesters gepresenteerd. Hieruit wordt 1 beste exemplaar gekozen welke Best of Best wordt. Op het podium krijgt deze kat nog een extra prijs en de vermelding BOB komt op het keurrapport.
B.O.A.: Best over All. Eenmaal de Best of Bests bekent zijn, kiest 1 van de Keurmeesters (of een team van keurmeesters) uit deze dieren de allerbeste. Deze kat mag best trots zijn (hoewel het de meeste katjes koud laat), want hij of zij is verkozen tot de mooiste kat van de tentoonstelling. Hij of zij verlaat het podium met nog extra prijzen en krijgt de vermelding Best Over All op het keurrapport.

Inschrijven
Nu je weet in welke klasse je katje thuishoort, dien je een inschrijfformulier (op papier of online) in te vullen. Om in de correcte klasse ingedeeld te worden dienen alle gegevens correct en volledig ingevuld te worden! Enkele dagen na je inschrijving ontvang je een bevestiging. Deze dien je goed te controleren. Soms zijn de formulieren onduidelijk ingevuld, en soms maken wij fouten. Ontdek je een foutje, stel het inschrijfbureau daarvan op de hoogte (fax, telefoon, email, ....). Zo wordt de kans op teleurstellingen op de show al veel kleiner. Blijft je bevestingen nogal lang achterwege, contacteer dan het inschrijfbureau. Misschien is er iets foutgelopen met de post, fax of email. Wacht met annulaties of omruilingen niet tot het laatste moment. Wij veranderen alles met alle plezier, maar met minder plezier als de catalogus, de oorkonden en de keurrapporten reeds afgedrukt zijn! Het inschrijfbureau houdt tot op zekere hoogte rekening met de wens "plaatsing naast". Soms kan het echter niet mogelijk zijn aan deze wens te voldoen om de zaal naar behoren in te delen.

Op show
De dag van de show dien je je aan te melden tussen de op de bevestiging vermelde uren aan de dierenartscontrole. De dierenartsen beoordelen of je katje gezond genoeg is, in goede conditie verkeert en vrij is van parasieten om bij de andere katten toegelaten te worden. Ook controleert de dierenarts het vaccinatieboekje van de kat. Dit dient meegebracht te worden en in orde te zijn! Een negatief advies van de dierenarts - of een vergeten boekje of verlopen vaccinaties - betekent onherroepelijk de terugkeer naar huis.
Controleer opnieuw alle gegevens van je katten! Ga ingeval van problemen (een vergeten titelwijziging?) direct naar het secretariaat!
De vereniging zorgt voor kooien, maar u mag eigen tentoonstellingskooien meebrengen. U dient echter wel te betalen voor de ruimte die uw kooien innemen (b.v. een eigen kooi van 1 meter neemt de plaats in van 2 kooien. Schrijft u 2 katten in, dan hoeft niets extra betaald te worden, maar schrijft u slechts 1 kat in, dan dient u bij te betalen voor een extra kooi).
Ben je door de dierenartscontrole dien je je kooi(en) in orde te brengen. Om te zorgen dat je katjes niet gestoord worden door de buurkatjes, dien je aan beide zijden van de kooi gordijntjes te bevestigen. Onze kooien zijn 65 x 50 x 50 (deze afmetingen kunnen verschillen bij andere verenigingen). Ook dien je te zorgen voor een vloerbedekking, een kattebakje, een bakje met water en eventueel een bakje met eten. Om te voorkomen dat bezoekers proberen aan je katjes te komen kan je de voorkant afschermen met plastic. De bezoekers komen om katten te kijken, dus moet je er wel voor zorgen dat je katten nog te zien zijn.
Om de keuringen vlot te laten verlopen dient er iemand aan de kooi aanwezig te zijn als de steward je komt vertellen dat je met de kat naar de keurmeester moet. Ben je even afwezig, vertel dan even tegen de buren waar ze je kunnen vinden. Na de keuring is het nog niet noodzakelijk afgelopen en dien je ook present te zijn als je katje opnieuw opgehaald wordt (vergelijken voor b.v. een BIV, of Voordracht Best in Show).
Rond 5 uur wordt iedereen (behalve de Best of Bests) het een beetje beu op de show. Toch is het wachten tot omstreek 6 uur als de keurrapporten uitgedeeld worden.
Ontdek je hier problemen (een vergeten stempel of zo) dan kan je nog altijd terecht op het secretariaat.

Verklaring

Terug