kopBrit dierenvoeding

Wat is een Raskat?

De kenmerken waaraan een kat moet voldoen om tot een ras te behoren, zijn vastgelegd in Rasstandaards.
Echter voldoen aan een rasstandaard volstaat niet om een raskat te zijn. Bij een raskat hoort een stamboom, welke de voorouders over 4 of 5 generaties weergeeft. Veel katten gelijken heel sterk op raskatten, maar zonder kennis van de voorouders blijft het een huiskat. Aan de hand van een stamboom kan een kattenfokker beslissingen nemen wat wel of niet geschikt is voor zijn nakomelingen. Zonder stamboom is dit onmogelijk.
Raskatten kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden.
Een voorbeeld is de vachtlengte. Er zijn langharige katten (waaronder alleen het Perzische ras zit), de halflangharige katten zoals de Heilige Birmaan, de Noorse Boskat, de Balinees, en de kortharige katten zoals de Brits Korthaar, de Mau, de Siamees en de naakte Sphynx.
Een ander voorbeeld van indeling is de lichaamsbouw: er zijn de Oosterse typen, zoals de lange, slanke Siamees, er is het gematigde type zoals bijvoorbeeld de Abessijn of de Devon Rex, het compacte Cobby type waaronder bijvoorbeeld de Pers en de Britse Korthaar thuishoren, de grote typen, zoals de Maine Coon, de Noor en de Siberische katten en het stevige maar elegante type zoals de Heilige Birmaan, de Ragdoll en de Bengaal.
Ook de aftekening en de kleur kunnen voor een indeling zorgen.
Hier vindt u de kleuren, categoriën en divisies. met uitleg.
Hier vindt u de lijst van bij BelCat erkende rassen met een korte beschrijving van de rassen.
Hier vindt u de bij BelCat toegestane kruisingen
Een beetje genetica